Víkendové pečení kváskových chlebů
O víkendu jsme si s manželem zadělali na menší mozoly při hnětení těsta na chleba. Jelikož se už jeden a půl bochníku snědl, stálo to za to:-). Zde jsem trochu sesumírovala postup. Ještě chleba není takový jaký bych si představovala, ale k tomu se dopracuji.
Čtvrtek večer jsem vyndala dvou "lžíci" kvásku z lednice, aby ráno měla pokojovou teplotu
pátek v 6,00 jsem smíchala 210g žitné mouky s 210g vlažné vody a s "lžíčí"kvásku.
pátek 19,00 zadělávám na chleba a hnětu...(přidáno 210g žitné mouky, 280g chlebové mouky a cca 300ml vody, sůl, kmín)
Zároveň v pátek kolem 22h si opět zadělávám na další kvásek stejným způsobem jako ráno a nechávám ho do rána na lince
v sobotu ráno v 9,30h zadělávám na chleba opět stejně jako u předešlého chleba
v 10,30h dávám do lednice
v 16,30 vyndavám z lednice a nechávám na lince
v 19,00h předehřívám troubu na 250C
v 19,30h vyndavám černocha z trouby - zapomněla jsem snížit po prvních 5minutách teplotu - tentokrát se placka neudělala!
A na třetí chléb jsem zadělávala v sobotu v 19h a kvásek jsem dala přes noc do lednice
v neděli ráno cca v 10,00 se hnětlo těsto a opět se nechalo kynout v lednici. Večer jsem ho dala do trouby a opět jsem vytáhla placku.:-(
Jdu studovat jak nemít placku a jdu objednat správně ošatky na kynutí.
Jakékoliv poznatky ke zlepšení jsou vítany!
Chlebu zdar:-)
Dobrý den, jsem ráda, že se pečení kváskového chleba věnuje někdo další a držím pěsti při dalších pokusech :-) Já teď zkoušela i kváskové knedlíky.
OdpovědětVymazatJJ už se tomu věnuje spousta lidí viz. kvásková mapa www.pecempecen.cz. Jak dopadly knedlíky? Taky už jsem koukala na jiné kváskové recepty..
OdpovědětVymazatNooo, nebyly špatné :-) ale asi už je dělat nebudeme. Jsou přeci jen dost kyselé, a my na to nejsme zvyklí.
OdpovědětVymazat