31. 5. 2014

Kváskový chléb - recept a postup

Usoudila jsem, že je na čase si zase popovídat o domácím kváskovém chlebu. Peču ho už rok a půl a nedám na něj dopustit, sice mě občas stojí nějaké mozoly na rukou, nějakou tu půl hodinu dřívějšího vstávání ... ale co ...

Kvásek je jako dítě, o který se musíte starat a přebalovat, řekl pekař p. Mašek z pekárny ve Smržovce v pořadu Romana Vaňka a má pravdu. Doporučuji shlédnout jeho všechny tři díly o mouce a pečení. http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o

Můj recept:
420g kvásku
210g žitný chlebový mouky
280g pšeničný chlebový mouky
lžíce soli
lžíce drceného kmínu 
325ml vody (lze nahradit kefírem, podmáslím)

Postup:

Vezmeme odloženou lžíci kvásku (já zde použila zbytek z již upečeného chleba)


Přidáme 210g žitné pšeničné mouky a 210g vody


Přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě "bublat" cca 12h


Zde jsou vidět bublinky



Odebereme si lžíci kvásku na příště!



Po 12 h si připravíme zbytek ingrediencí a přidáme vzešlý kvásek



 Hněteme asi 10min


Po té těsto dáme na pomoučněný vál a překládáme, vytvaruje požadovaný tvar a dáme do ošatky. Ošatku vysypávám kukuřičným škrobem.



Necháme kynout přikryté  útěrkou cca 3h (v lednici může kynout i 8h).
Rozpálíme troubu s plechem na 250C, když je trouba i plech dostatečně rozpálený, překlopím chleba na plech, polévám vařící vodou a ihned zavřu troubu. Peču asi 8min. Po té vyvětrám troubu, snížím teplotu asi na 200C a peču dalších 35min. Hotové nechám na mřížce vystydnout. Zakrojit by se mělo až po úplném vystydnutí nejlépe po 24h.





 PEČENÍ ZDAR!



6 komentářů:

  1. Hmmm! Úplně se mi sbíhají sliny. Díky za recept, musím si udělat čas a vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný chlebík!!!! Taky bych ho měla zase upéct, nepekla jsem už dost dlouho. Přeji krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Smekám! Já už dlouho nepekla. Musím zase začít. Tvoje chleby jsou nádherný, jako kupovaný, což zní dost blbě, ale znamená to pochvalu. L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jj jsou hezký a dobrý, jen mi přijde, že na fotkách ta pěkná střídka tolik nevynikne. Už jsem dělala i bílej tousťák od Vaňka a teď o víkendu jsem jsem ho trochu smíchala s celozrnou moukou a je moc dobrý.

      Vymazat