Česaná vlna

Dostala jsem od Ježíška k vřeténku i dobrých 170g vlny, vlna byla dost zacuchaná a plná trávy, za to nádherně voněla lanolínem.

Našla jsem paní,která zpracovává vlnu. Poslala jsem svou vlnu paní se žádostí o učesání. Částka 70Kč za 100g se mi zdála úměrná. Po několika týdnech jsem dostala svou již sčesanou vlnu zpět. Těšila jsem se na ni, jak bude vypadat, jak bude jemná a vůbec jak se díky česání změnila.
Obdržela jsem několik 20-30g balíčku, které mi připadali jak balíčky televizních zpráv, sami poznáte jistě, co to připomíná:-).





 Česance stále krásně voní po lanolínu. Asi jsem rozmazelaná kvalitou česanců australského merina, ale čekala jsem, že se mi vrátí sčesaná vlna bez žmolků a trávy. Možná že to tak má být..? Zkušení poradí?



Jeden 20g balíček jsem spředla hned ten večer u televize. Měla jsem příjemně ulepené ruce, předlo se celkem dobře, jen se mi občas špatně oddělovali proužky česance od sebe.




Na co lze takovouto vlnu použít?

Komentáře

  1. Já mám doma "koupené" ručně předené klubíčko a rouno taky. A protože je příze nestejně silná, rozhodla jsem se, že z ní budou návleky na ruce, nebo by se třeba dala použít na nějakou "crazy" čepici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jenže obávám se, že ta moje bude hodně kousat :-(

      Vymazat
  2. Tak leda ji po upletení podšít. ;( Já si koupila rouno v krámku s chráněnou dílnou a je docela hebký. A to koupený klubíčko je taky ok. A co praní ? Stejně by se mělo po spředení spařit horkou vodou, aby se nerozmotávalo, tak třeba zjemní.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak pak napiš a vyfoť, jak to dopadlo. Jsem zvědavá. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Napadlo mě, že byste se mohla ohledně tohoto zeptat naší paní farmářky. Určitě ráda poradí, pokud bude vědět. L.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Lenko, vím, že paní farmářka pořádala i kurzy zpracování vlny, ale již je nenabízí nebo jsem je už na jejích stránkách nenašla :-(

      Vymazat
  6. Hodně záleží, na čem se češe a jak dlouho se češe. Komerční česance prochází mnoha procesy a česacími bubny, než vyleze ta načechraná nádhera. Stejně v nich ale občas taky něco najdu. Tak, je to přírodní materiál...
    Ručně je nejlíp vlna učesaná a zbavená příměsí na hřebenech, ale dá to strašnou práci a je přitom velký odpad. Zabývám se česáním, předením i barvením nějakou dobu, snad jsem už pár zkušeností nasbírala. Některé dávám na blog.
    Spředená příze mi přijde pěkná, na ruční práci je právě hezká určitá nepravidelnost. Tak co třeba čepice, šála nebo tak něco?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano máte pravdu, stává se mi běžně, že pletu ponožky z komerčně prodáváné příze a tahám z toho trávu:-)
      Váš blog už nějakou dobu sleduji a jsem ráda, že ste si našla cestu i vy k tomu mému:-)
      Děkuji za názor a já se brzy vrhnu na další předení.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené